Mode på 1950-talet…

christian-dior-new-look

50-talet inleddes med en känsla av hopp och framåtanda efter krigets slut. Generellt i samhället hade man en framtidstro och det spillde även över på modebranschen. Man hade tröttnat på det maskulina dammodet och ville nu hylla det kvinnligt feminina.

Om man ska peka på en sak som verkligen satte ton för 50-talet så var det Diors ”New Look”, en kollektion av Dior från 1947 där det feminina modet var tydligt med markerad byst, smal midja och betonade höfter. Ofta hade man en underkjol i tyll för att lyfta kjoldelen. Diors ”New Look” kom att sätta standarden för modet fram till mitten av 50-talet då Dior istället gick över till A-linjen.

Typiska detaljer för 50-talet

 • Matchande set med kofta och tröja
 • Klockformade kappor
 • Snäva pennkjolar
 • Kraglösa jackor
 • Klänningar utan axelband
 • Klädda knappar
 • Långa runda kjolar
 • Ski pants
 • Överdrivna kragar

Handskar

Kvinnor bar korta skinnhandskar till vardags och längre satinhandskar till de mer festliga axelbandslösa cocktailklänningarna. Ville man vara riktigt fin skulle man ha handskarna nedhasade på handleden med ett par riktigt glittriga armband.

Ballerinaskon

Enkla, platta, svarta pumps inspirerade av den klassiska balettskon blev populära. De massproducerades och bars med ankelsockor och helkjol eller med bara fötter och capribyxor.

Överdimensionerade detaljer

Enorma kragar, stora knappar och generösa manschetter.

Breda skärp

En liten midja var fokus för nästan varje look under 50-talet.Antingen med en stor kjol, en liten pennkjol eller capribyxor.

Dela

3 svar till “Mode på 1950-talet…“

 1. Hoppet kom då en bit in på 50talet det var då stjärnorna föddes, många inom idrotten, också någon mer, haha.
  Jag är väl lite knäpp men jag har alltid gillat de olika mode inom kläder, väskor, hattar och skor. Allt från de strikta enkla raka, till rutigt, randigt ,blommigt. Kanske därför jag har en blandad kompott i min klädsamling. Beror på hur andan faller på så kan jag kombinera olika plagg.

  Kram till dig och tack för dina inlägg väldigt trevliga/MH

  1. Mode och dess historia är intressant. Det är roligt att skriva dessa inlägg.
   Du måste ha en stor garderob tänker jag?
   Kram på dig Majvi

   1. Nja både ock, gör mig av med varje säsong. Nu ångrar jag mig hade en massa kaftaner och nu är de på modet igen. Dom lämnade jag iväg till en uff, så jag hoppas de blev glada.
    Ibland känner man det blir för mycket, och sen kommer ångern, jaja, förgången tid.
    Vad har vi för sommar?idag blåser det över slätten och är svalt, värmen är på i stugan, känns som en kulen, mulen septemberdag. Sommar kom gärna tillbaka. Kram/MH

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.