Mode på 1940-talet…

1940-talet-mode-vintage

Med 30-talet avklarat finns det ingen anledning att vänta med 40-talets mode. Som vi alla vet är det de sociala trenderna som styr modet och det har nog aldrig varit så tydligt som just på 40-talet. I och med kriget förändrades vardagen som begränsades och man började spara in på saker. Utöver detta fick kvinnorna ta steget ut från hemmen och in i det hårda arbetet då männen fick ta sina ärenden till slagfältet.

Material som silke och ull var nu inte längre prioriterade för modebranschen utan istället la militären beslag på det mesta till fallskärmar, uniformer och annat krigsmateriel. Det gjorde att kläderna istället tillverkades av konstmaterial. Det gick även så långt att man i vissa länder förbjöd vissa detaljer och material inom modet då de riskerade att gå ut över resurserna till just kriget.

Allt detta resulterade i att modet blev en form av icke-mode med strikta konservativa kläder som dock ofta var synnerligen välsydda då plaggen gjordes för att hålla.

Kriget påverkade även hierarkin inom modet och till exempel förlorade Frankrike sin ledande ställning inom just modet i och med att landet ockuperades av Tyskland. Dock återtog man ledarrollen inom modet med besked i mitten/slutet av 40-talet efter befrielsen.

I USA kom däremot material som Gingham-tyg, bomull och denim att bli populära i slutet av 40-talet till skillnad från konstmaterialen som i alla fall dominerade modet i Europa under första delen av 40-talet.

Typiska detaljer

 • V-ringning som förstärkte känslan av de raka linjerna.
 • Fickor med lock på kavajer.
 • Bolerojackor.
 • Armar som var vida vid armhålan och smala vid handleden.
 • Små veck för att mjuka upp de raka kjolarna.
 • Omlott.
 • Knytblusar.
 • Rynkat tyg på klänningar och kjolar.
 • Glimrande knappar på annars anonyma plagg.
 • Isydda pärlor och glaspärlor i mönster.
 • V-formade spetsklädda livstycken.

Byxor

Då kvinnorna ofta använde byxor i arbetet blev plagget närvarande även inom vardagsmodet. Ofta var materialet gabardin och modellen snarare manlig än kvinnlig.

Trench coat

Med militärmodet kom trench coaten som blev ett vanligt plagg. För att liva upp det en aning kunde man välja en stark färg eller varför inte en ordentligt stor och härlig krage.

 

Dela

2 svar till “Mode på 1940-talet…“

 1. Rent ut sagt så snyggt! Kanske också för att jag gillar mycket med färg. Rosorna och den söta hunden förhöjer hela fotot.

  Du skriver knytblusar så elegant, och dräkter gillar jag.

  Tack för att du delar med dig om det ljuva 40 talet, snart mitt tal, hihi.

  Kram/MH

  1. Vad roligt att du gillar dessa nya inlägg. Det är kul med lite historia tycker jag 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.