Mode på 1930-talet…

fashion-1930-mode-vintage

Det är inte alltid lätt att reda ut vad som kännetecknar olika årtionden inom modet. Allt för många gånger har jag suttit med en klänning och kliat mig i huvudet då jag inte riktigt kunnat reda ut exakt från när klänningen är. Det jag har lärt mig är att man inte alltid kan vara helt säker men man får helt enkelt leta efter ledtrådar. Därför tänkte jag bjuda på en liten snabbkurs i typiska kännetecken och egenskaper i olika tidsepoker. Jag börjar med 30-talet:

30-talet är känt som en tid av de draperade klänningarnas Hollywoodglamour. Korsetterna började försvinna och plaggen blev mer praktiska och stilfulla med material som lockade designers att experimentera med härliga tryck.

Snarare än detaljerna fokuserade man istället på formen och siluetten. Man gick från 20-talets mode utan midja till att accentuera kvinnans former på ett mer provokativt vis. Coco Chanel designade till exempel den tvådelade dräkten som blev väldigt populär.

Typiskt för mönster

 • Man tryckte på till exempel silke och rayon
 • Djärva linjer och mönster i Art Deco-stil
 • Grafiska mönster och texttryck, prickar och stora blommönster
 • Konstrastrika mönster och ljusa toner för att accentuera mönstret
 • Tryck som förställde bilar, djur eller andra objekt
 • Influenser från kubismen och konstnärer som Picasso och Man Ray

Rayon

Det första kommersiellt använda konstgjorda tyget fanns i flera olika utföranden och utnyttjades snabbt av designers som ville experimentera med nya textilier.

Blixtlås

Blixtlås var en välkommen uppfinning som gjorde att man kunde slippa använda knappar där det var opraktiskt. Vissa designers gjorde till och med en grej av blixtlåsen för att lyfta upp det som en modedetalj.

Päls

Päls kunde användas på såväl dag som afton och alla möjliga typer av pälskreationer var populära i de lite finare kretsarna. Det var allt från cape till kappa eller stola. Ofta handlade det om räv, mink eller chinchilla.

Helheten

Figursydda dräkter användes gärna tillsammans med handskar och olika typer av hattar som en praktisk vardags-look.

Rygglösa aftonklänningar med halterneck

Ryggen blev den nya erogena zonen när designers började drapera tyg runt nacken och lämna axlar och ryggar bara.

 

Dela

2 svar till “Mode på 1930-talet…“

 1. Trevligt du tog oss med i det ljuva 30 talet. Det var snyggt, och väldigt stilfull, kan man säga det om dagens mode? tror nog inte det eller.

  Personligen tycker jag det var med klätt förr i tiden eller så lever jag fortfarande i den tiden i minnet. Stola tycker jag är vackert, men nu var vi där med päls, många ogillar ju det, men jag gillar det, för ofta är det ju äldre pälsar som säljs idag på secondhand och loppisar. Gillar du äkta päls Jenny?

  Ha en skön helg. Kram/MH

 2. Jag kan tycka att gamla pälsar kan vara ok men att man inte ska köpa nytillverkade. Sedan kan ju även gamla pälsar vara mer eller mindre ok beroende på djur och utförande (till exempel är det ju inte så roligt med en rävboa där huvudet är kvar). Ett inte helt enkelt ställningstagande.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.