Mode på 1940-talet…

1940-talet-mode-vintage

Med 30-talet avklarat finns det ingen anledning att vänta med 40-talets mode. Som vi alla vet är det de sociala trenderna som styr modet och det har nog aldrig varit så tydligt som just på 40-talet. I och med kriget förändrades vardagen som begränsades och man började spara in på saker. Utöver detta fick kvinnorna ta steget ut från hemmen och in i det hårda arbetet då männen fick ta sina ärenden till slagfältet.

Material som silke och ull var nu inte längre prioriterade för modebranschen utan istället la militären beslag på det mesta till fallskärmar, uniformer och annat krigsmateriel. Det gjorde att kläderna istället tillverkades av konstmaterial. Det gick även så långt att man i vissa länder förbjöd vissa detaljer och material inom modet då de riskerade att gå ut över resurserna till just kriget.

Allt detta resulterade i att modet blev en form av icke-mode med strikta konservativa kläder som dock ofta var synnerligen välsydda då plaggen gjordes för att hålla.

Kriget påverkade även hierarkin inom modet och till exempel förlorade Frankrike sin ledande ställning inom just modet i och med att landet ockuperades av Tyskland. Dock återtog man ledarrollen inom modet med besked i mitten/slutet av 40-talet efter befrielsen.

I USA kom däremot material som Gingham-tyg, bomull och denim att bli populära i slutet av 40-talet till skillnad från konstmaterialen som i alla fall dominerade modet i Europa under första delen av 40-talet.

Typiska detaljer

  • V-ringning som förstärkte känslan av de raka linjerna.
  • Fickor med lock på kavajer.
  • Bolerojackor.
  • Armar som var vida vid armhålan och smala vid handleden.
  • Små veck för att mjuka upp de raka kjolarna.
  • Omlott.
  • Knytblusar.
  • Rynkat tyg på klänningar och kjolar.
  • Glimrande knappar på annars anonyma plagg.
  • Isydda pärlor och glaspärlor i mönster.
  • V-formade spetsklädda livstycken.

Byxor

Då kvinnorna ofta använde byxor i arbetet blev plagget närvarande även inom vardagsmodet. Ofta var materialet gabardin och modellen snarare manlig än kvinnlig.

Trench coat

Med militärmodet kom trench coaten som blev ett vanligt plagg. För att liva upp det en aning kunde man välja en stark färg eller varför inte en ordentligt stor och härlig krage.

 

Mode på 1930-talet…

fashion-1930-mode-vintage

Det är inte alltid lätt att reda ut vad som kännetecknar olika årtionden inom modet. Allt för många gånger har jag suttit med en klänning och kliat mig i huvudet då jag inte riktigt kunnat reda ut exakt från när klänningen är. Det jag har lärt mig är att man inte alltid kan vara helt säker men man får helt enkelt leta efter ledtrådar. Därför tänkte jag bjuda på en liten snabbkurs i typiska kännetecken och egenskaper i olika tidsepoker. Jag börjar med 30-talet:

30-talet är känt som en tid av de draperade klänningarnas Hollywoodglamour. Korsetterna började försvinna och plaggen blev mer praktiska och stilfulla med material som lockade designers att experimentera med härliga tryck.

Snarare än detaljerna fokuserade man istället på formen och siluetten. Man gick från 20-talets mode utan midja till att accentuera kvinnans former på ett mer provokativt vis. Coco Chanel designade till exempel den tvådelade dräkten som blev väldigt populär.

Typiskt för mönster

  • Man tryckte på till exempel silke och rayon
  • Djärva linjer och mönster i Art Deco-stil
  • Grafiska mönster och texttryck, prickar och stora blommönster
  • Konstrastrika mönster och ljusa toner för att accentuera mönstret
  • Tryck som förställde bilar, djur eller andra objekt
  • Influenser från kubismen och konstnärer som Picasso och Man Ray

Rayon

Det första kommersiellt använda konstgjorda tyget fanns i flera olika utföranden och utnyttjades snabbt av designers som ville experimentera med nya textilier.

Blixtlås

Blixtlås var en välkommen uppfinning som gjorde att man kunde slippa använda knappar där det var opraktiskt. Vissa designers gjorde till och med en grej av blixtlåsen för att lyfta upp det som en modedetalj.

Päls

Päls kunde användas på såväl dag som afton och alla möjliga typer av pälskreationer var populära i de lite finare kretsarna. Det var allt från cape till kappa eller stola. Ofta handlade det om räv, mink eller chinchilla.

Helheten

Figursydda dräkter användes gärna tillsammans med handskar och olika typer av hattar som en praktisk vardags-look.

Rygglösa aftonklänningar med halterneck

Ryggen blev den nya erogena zonen när designers började drapera tyg runt nacken och lämna axlar och ryggar bara.

 

jenny365outfits på Instagram…

instagram-jenny365outfits

Just det, bloggen finns nu officiellt på Instagram. Tidigare har jag postat bilder som hibiskusflickan (vilket jag fortfarande gör) men nu har jag bestämt mig för att öppna ett konto mer dedikerat till bloggen på jenny365outfits. Tanken med Instagramkontot är att jag dels ska dela med mig av vintagemode i allmänhet, dels sälja av lite klänningar från min garderob. Det har ju blivit en del genom åren…

Om jag nu ska slänga mig med lite trendiga ord så skulle man kunna kalla det en Bloppis.