Att köpa en vintageklänning…

Nu kanske ni tror att jag springer omkring och köper klänningar, hänger in dem i garderoben och sedan raskt beger mig ut på byn för att hitta fler. Riktigt så enkelt är det inte om man vill ha en långsiktigt fräsch garderob med friska kläder. Man kan säga att jag följer en trestegsprocedur:

1. In i frysen

Det första jag gör är att lägga klänningen i en påse och placera den i ett av frysens fack som är märkt ”klänningar” (det största frysfacket). Där får klänningen ligga i två veckor för att eventuell ohyra inte ska överleva, jag brukar märka påsen med det datum då den ska tas ut, alltså två veckor framåt.

2. Tvätt

Efter frysen är det dags att tvätta klänningen. Hur jag tvättar klänningen beror på material. Har jag ”tur” kan det gå i tvättmaskinens handtvätt- eller uppfräschningsprogram men om det är en känslig klänning får det bli handtvätt.

3. Ångning

Efter tvätt får klänningen hängtorka. När den sedan torkat är det inte alltid så slät och fin som man kan önska och det är då jag plockar fram min rosa mirakelmaskin, min klädångare. Denna gör klänningen slät på ett kick och är perfekt för plagg med detaljer som inte går att stryka. Ångaren funkar även som uppfräschare så man slipper tvätta klänningarna efter varje användning

ånga-klänning-vintage fridja-ångare fridja-steamer ångmaskin-kläder fridja-rosa-klädångare-kläder

Äntligen är det dags att hänga in klänningen i garderoben för vardaglig användning!

Dela

4 svar till “Att köpa en vintageklänning…“

 1. Klänningen är ju så fin den du senaste köpte. Jag brukar mest hänga ut mina för luftning, har ingen sån fin meckapär som du, haha. Hittade två fina blusar i går på loppis, den ena i rosa med spets och en liten knytrosett, tror den har några år på nacken.
  Den andre är nog rätt gammal den har axelvaddar och broderi på kragen och framtill, och jag gillar de fina knappar många äldre plagg har, får bli handtvätt på de.

  Må så gott. Kram/MH

  1. Ååååh jag gillar också knappar och på äldre plagg brukar de ju vara så fina med. Kul med dina fynd

 2. Grannen skriver: Svara

  Wow vad ambitiöst! Matnyttig info, förklarar den magiska och ”nya” känslan i din garderob. Alla borde ha en klädångare!

  1. Ja jag håller med, borde finnas hos alla. Tror dock inte att de flesta insett storheten i klädångare. Hoppas jag kan inspirera flera till detta ”måste” i garderoben

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.